Bijna 3 maanden in Australië!

We zijn nu bijna 3 maanden in Australië en inmiddels aanbeland in de buurt van Sydney bij familie van Hans. We hebben nu al 14000 km gereden met onze camperbus. Wat een eind hè? Het laatste deel van de reis richting Sydney ging voor ons ook verbazend snel. Er was niet zoveel interessants te zien, dus daardoor schoten we flink op. Het is wel erg fijn om weer even echt wat mensen te spreken en even op 1 plek te zijn. Niet dat we onderweg niemand zijn tegengekomen, maar dat zijn toch meer korte gesprekken die je dan hebt (zelfs met de politie… zie later in mijn blog). Verder betekent 3 maanden op reis ook dat ons visum afloopt. Hoog tijd om na te denken over ons vervolg van de reis. Willen we in Australië blijven of gaan we elders naartoe? Wij zijn nog niet klaar met Australië, dus die beslissing was snel genomen. Maar het verlengen van ons visum gaat niet zomaar helaas.

Visum verlengen of niet?

Als je naar Australië gaat om vakantie te vieren heb je een visum nodig. Je hebt daarin wel zo’n 20 keuzes, pfff! Het liefst zouden we ook de kans hebben gehad om wat te werken, maar omdat wij boven de 31 jaar (en vanaf 1 januari 2017 35 jaar, maar ook dat lukt niet ;-)) zijn, viel het working-holiday visum af. Dan kun je nog gaan voor een permanent visum (is wel een heel proces) als je wilt werken, maar dan moet je een beroep hebben wat op de beroepenlijst staat. En nee, ons beroep staat daar niet op. Dat zijn met name dokters, tandartsen of technische beroepen. Helaas dus, dat betekent dus dat we niet kunnen werken in Australië. Achh, toerist zijn is ook niet zo erg, maar in het toeristenvisum heb je ook weer keuzes. Je kunt kiezen voor een 6 of 12 maanden toeristenvisum, maar dan betaal je 340 dollar (= 275 euro). Ook is er een gratis variant en die hebben wij gekozen, waarmee je 3 maanden de tijd hebt om je vakantie te vieren. Maar als je langer wilt blijven, zoals wij nu, heb je twee opties om je visum te verlengen.  Of je verlengt het visum in Australië en betaalt 340 dollar per persoon voor de extra 3 maanden verlenging of je gaat het land uit en als je terugkomt krijg je weer 3 maanden gratis. Je kunt dat laatste wel een jaar lang doen. Tja, na wat wikken en wegen toch voor het laatste gekozen. Wij hadden geen zin om per persoon zoveel geld te betalen voor het verlengen, dan kunnen we net zo goed een weekendje Bali, Tahiti of Nieuw-Zeeland doen. Haha. Uiteindelijk is het Christchurch in Nieuw Zeeland geworden, daarheen hebben we een leuke aanbieding gevonden. Komend weekend gaan we daar 5 dagen heen. Decadent hè?

PS. We kwamen er trouwens pas achter nadat we geboekt hadden, waarom de vliegtickets naar Christchurch zo goedkoop waren. We hadden het nieuws over de aardbeving in Kaikura in Nieuw Zeeland even gemist. 😉  Kaikura ligt 150 kilometer van Christchurch. Maar het ligt ver genoeg van elkaar dus: No worries!

Nog even terug naar…

de Nullabor plain en onze trip daarna. Als je mijn vorige blogs over onze reis (Must-See beaches deel 1 en deel 2, Northern territorry you are bloody hot, Time flies, Free camping in Australia) hebt gelezen, weet je dat we al zoveel moois hebben gezien. Ik was een beetje bang dat de Nullarbor plain (nul = geen, arbor = bomen), een weg over 1500 kilometer zonder dorpen en erg schaars begroeid richting het oosten van Australië saai zou zijn, maar er was verbazingwekkend veel te zien. We hebben er 3 dagen over gedaan en onderweg kun je kamperen op allerlei gratis kampeerplekken langs de weg. Het was er helemaal niet zo kaal als ik had gedacht en eigenlijk best wel groen. Om de 100 a 200 kilometer is er een tankstation met toiletten en soms zelfs douches, dus de faciliteiten waren prima. Verder kon je de kustlijn bekijken op een aantal plekken. Wat een spectaculaire kleuren zagen we daar! Waar ik wel van schrok is de hoeveelheid dode kangaroes langs de weg. Op een gegeven moment moesten we bijna slalommend om de dode kangoeroes heen. Echt zielig! Er was op dat stuk geen hek langs de weg en de roadtrains (enorm lange vrachtauto’s) rijden ‘s nachts zonder te stoppen door.

Kangaroos, wombats en kamelen kun je tegenkomen op de Nullarbor.
Deze Wombat leeft nog, maar is wel behoorlijk gehavend. We hebben hem maar even begeleid naar de overkant 🙂
Zo kun je ook de Nullabor oversteken. Twee mannen deden dit in dit vliegtuig. Ze vlogen in 5 dagen van Perth naar Sydney.
Een prachtige rotskust. En nee, we hebben de foto niet bewerkt. Zo blauw!

Yellow stickered door de politie

Halverwege de Nullabor plain steek je de grens over van West-Australie naar South-Australia. Zo’n 5 kilometer voor de grensovergang werden we door de politie aangehouden. Wij dachten: “Niets aan de hand, we hebben alles goed geregeld”, maar dat viel tegen. Hans moest om 8 uur in de ochtend een blaastest doen. En nee hoor! Op dat tijdstip hadden we echt nog geen alcohol gedronken. Ze checkten onze auto door hem heen en weer te schudden, de claxon te proberen en de gordels strak te trekken. Dat was allemaal ok, maar toen…  Hans doet hier verslag van wat er daarna gebeurde. Hilarisch!

En je wilt vast weten of het is goedgekomen met de auto? Gelukkig wel, maar het ging niet vanzelf. Na 2 nieuwe banden hebben laten aanbrengen, moesten we op zoek naar de autoriteit die de gele sticker kon verwijderen voor 30 november. Dat was de datum voor wanneer het vergrijp opgelost moest zijn. Waar we snel achter kwamen is dat er geen communicatiesysteem bestaat tussen South-Australia en West-Australia. Niemand kon of wilde ons helpen. Stress!! Uiteindelijk vonden we een politieagent in South-Australia die na wat telefoontjes met de Australische politie in West-Australia de sticker kon verwijderen. Als we dat namelijk zelf zouden doen hadden we kans op 650 dollar boete en ook bleef er een ticket in het systeem staan. Hiep hoi! We konden eindelijk weer stressvrij verder.

Nog even wat foto’s van de rest van onze trip

Het vervolg van onze trip richting Sydney ging gelukkig zonder problemen. Voordat mijn verhaal nog langer wordt gewoon een korte samenvatting via de foto’s. Want foto’s zeggen vaak meer dan 1000 woorden. Toch? 

overstromingen in South Australia. We hebben er gelukkig niet echt last van gehad. De regen was ongeveer 1 maand daarvoor al gevallen.

 

Wijntjes proeven in de Clare Valley (vlakbij de wereldberoemde Barrossa Valley)

 

Tot volgende keer! Hopelijk dan meer over onze decadente trip naar Nieuw Zeeland.

 

Liefs,

Rina

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie