Genieten van het outdoor leven in Noorwegen

Dat is wat Lobke Gierman nu al 2 jaar doet. Zij woont, werkt, sport en geniet met volle teugen samen met haar vriend Mattijs van alles wat Trondheim te bieden heeft. Ik ken Lobke van mijn triathlontijd in Utrecht. Ik was ontzettend benieuwd hoe het nu met Lobke is, dus het was hoog tijd om weer eens bij te praten.

DSC00400 - Edited

Hoe ben je in Trondheim terecht gekomen?

Eerst was ons plan om naar Australië te gaan. Dat was onze droom en we hebben van alles geprobeerd om die waar te maken, maar helaas is dat niet gelukt. Een werkvisum krijgen voor Australië is niet makkelijk. Nu ben ik daar eigenlijk wel blij om, want Noorwegen is zo ontzettend prachtig. En vrienden en familie komen regelmatig langs, zodat de heimwee best meevalt. Mattijs kreeg een baan in Trondheim aangeboden. Toen hebben we die kans met beide handen aangepakt. Via de baas van Mattijs vond ik ook snel mijn huidige post-doc bij de universiteit. Ik werk nu aan een onderzoek over zwangerschapsvergiftiging. Het blijkt namelijk dat vrouwen met zwangerschapsvergiftiging 2 tot 8 keer zoveel kans hebben op hart– en vaatzieken.”

Hoe bevalt het om in Noorwegen te wonen?

Dat bevalt supergoed. Noorwegen is heel mooi en heeft echt een outdoor lifestyle. Je hoeft maar van 8-16 uur te werken. Verder ben ik in 5 minuten thuis, net als de Noren, want iedereen woont en werkt in Trondheim. Het forenzen, zoals wij in Nederland veel doen, heb je daar niet. Je kunt daardoor veel meer van je vrije tijd genieten, omdat je echt nog een lange middag/avond hebt. Ook hebben we veel minder sociale verplichtingen, zoals verjaardagen enzo. Wij bepalen dus helemaal zelf waar we zin in hebben. Het heeft wel een tijdje geduurd voor ik mij hier echt thuis voelde. Dat begint nu pas te komen. Ik heb nog wel eens last van wisselende emoties. Voorheen had ik best veel heimwee naar mijn familie en vrienden, maar ik voel me nu steeds meer thuis.”

DSC00255

Snakkorsk?”

Jazeker, ik spreek inmiddels heel goed Noors. Dat wordt ook erg gewaardeerd door de Noren en helpt zeker bij de integratie. De Noren vinden het heel leuk als je moeite doet om de taal te spreken. We hebben inmiddels ook aardig wat Noorse vrienden hier. Maar makkelijk was het niet. Ze hebben hier zoveel verschillende dialecten. Soms kan ik iemand echt niet verstaan. Dat is in het verleden ontstaan. Vroeger was er weinig contact tussen de dorpen, doordat er grote bergen tussen zaten. Wat ook nog helpt voor de integratie is dat ik regelmatig voor een Noorse word aangezien, met mijn blonde lange haar. Dat maakt het ook iets makkelijker ;-)”

Hoe gaat het met sporten? Ik zie af en toe hele avontuurlijke foto’s langskomen.

“Het sporten hier is geweldig. Als je niet van het outdoor leven houdt heb je hier niets te zoeken. Alles staat in het teken daarvan. In de zomer kun je prachtig hardlopen en mountainbiken in het bosgebied Bymarka naast Trondheim, mijn achtertuin. Het is zo groot dat je steeds nieuwe paden ontdekt. Ik ben ook veel beter geworden in MTB-en, want het is hier een stuk technischer en de Noorse meiden hier kunnen er wat van. Ik dacht dat ik best aardig kon fietsen, maar van hen heb ik zoveel geleerd. En in de winter kun je hier prachtig skiën en langlaufen. We maken regelmatig tripjes met onze vrienden naar een hut. Daar drinken we een kop koffie en dan gaan we weer terug. Prachtig! Een triathlon heb ik hier nog niet gedaan. Er is een triathlon in Trondheim, maar dan moet ik zwemmen in een mega koud fjord. Daar zie ik wel tegenop, maar misschien moet ik het toch eens gaan doen.”

Lofoten påsken 2015 (85)

Mis je Nederland ook? En wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

“Ja, ik mis wel dingen uit Nederland. De Noren zijn echt heel aardig en we doen vaak leuke dingen met onze Noorse vrienden, maar Noren zijn ook wat saaier. Ze zijn best braaf. Ik zet mijn fiets hier nooit op slot. Hij wordt toch niet gestolen. Iedereen is super beleefd en ik mis regelmatig wat reuring, het multiculti cultuurtje of de levendigheid die Nederland heeft. En natuurlijk mis ik ook mijn familie en vrienden. Het plan is daarom nog steeds om over een jaar weer terug te gaan naar Nederland. Maar doordat ik mij hier ook steeds meer thuis voel krijg ik toch ook wat twijfels. Maar zeg dat maar niet tegen mijn zus Floortje, want die heb ik moeten beloven dat ik echt weer terug zou komen. Haha.”

DSC00836

 

Nou, Lobke je hebt me wel weer doen terug verlangen naar Noorwegen. In Trondheim ben ik nog nooit geweest, maar het klinkt echt prachtig. Veel plezier nog daar! Hieronder nog even een goede herinnering…

Een goede herinnering: winnaars op het WK wielrennen in Valkenburg samen met vlnr Rina, Joyce Vrijenhoek, zussen Floortje en Lobke Gierman
Een goede herinnering: winnaars op het WK wielrennen in Valkenburg samen met vlnr Rina, Joyce Vrijenhoek, zussen Floortje en Lobke Gierman

 

 

TIP: Vorige week had ik een interview met Rahel Bellinga. ” Je bent nooit te oud om een goede triatleet te worden.” Ze staat zondag aan de start bij IRONMAN Zuid-Afrika. Je kunt hier het interview lezen.

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie