Wat moet je regelen voor een wereldreis?

Het komt steeds dichterbij. In minder dan drie maanden stap ik op het vliegtuig richting avontuur, vrijheid en natuurlijk ook uitdaging. Er is zoveel te regelen en uit te zoeken voor ik vertrek. Ik leer nu al veel nieuwe dingen. Op wereldreis gaan is een vak apart! Dat gaat dus niet zomaar 😉 Heb je ook zo’n verlangen om eens een lange reis te maken? Misschien heb je wat aan mijn ervaringen.

wereldreis dromen - uitzicht over Grossglockner

Round-the-world ticket of enkele reis?

Dat was voor mij geen lastige keuze. Ik kies voor vrijheid en een enkele reis. Ik wil nog niet precies weten waar ik allemaal naartoe ga en wanneer. Ik heb nog wel gekeken naar round-the-world tickets maar sinds nine-eleven moet je alles al plannen, alle data en landen. En wil je nog iets wijzigen dan betaal je daar flink voor. Afhankelijk van je ticket minimaal 150 euro. No way! Dat wil ik helemaal niet. Ik wil nog niet precies weten waar ik heen ga. “Heb je dan geen doel?”, wordt mij heel vaak gevraagd. Nee, eigenlijk niet. Mijn doel is om alles los te laten en te zien wat er dan gebeurt.

Hoe spaar je voor een wereldreis?

Dus boekte ik een enkele reis. Natuurlijk wel de allergoedkoopste die ik kon vinden: met de Russische maatschappij Aeroflot. AEROFLOT??? Vroeg mijn vriend. Komen we dan wel aan? Haha, vast wel, want ik wil half september lekker in mijn hangmat liggen op het strand in Thailand. Als je op wereldreis wil, moet je flink sparen. Met een paar euro op zak kom je niet ver. Er zijn natuurlijk wel verhalen van mensen die met een paar duizend euro een heel eind zijn gekomen, maar het geld raakt een keer op. En om zo lang mogelijk op reis te kunnen, ben ik al een tijdje bezig met cheap-spending. Niet alleen een goedkoop vliegticket maar ook meer. Want je kunt natuurlijk niet lang op wereldreis, als je maar steeds dure dingen koopt en veel uit eten gaat. Afgelopen 2 jaar heb ik flink geoefend. Je kunt echt veel sparen als je oplet waar je je geld aan uitgeeft. Ik heb bijvoorbeeld bijna geen nieuwe kleren gekocht. Heeft iemand dat gemerkt? Nee hoor! Ik had genoeg in de kast liggen. Ook heb ik geen dure vakanties gedaan. Een huisje in de Eifel in januari kost echt bijna niets en het is er heerlijk! De weekendjes weg heb ik ook zoveel mogelijk achterwege gelaten, die zijn in verhouding altijd erg duur. Sorry vriendinnen, dat ik regelmatig ‘nee’ heb verkocht. Dat was soms wel moeilijk, maar ik had maar 1 doel voor ogen en dat helpt. En uit eten gaan heb ik ook weinig gedaan. Gelukkig houd ik erg van koken en thuis eten vind ik meestal veel lekkerder en gezonder, dus ik heb niets gemist.

Wereldreis dromen in Noorwegen.
foto: judith flipse

Zonder uitreisbewijs het land niet in!

Maar toch heb ik ook moeten constateren dat een enkeltje niet helemaal DE ultieme vrijheid is. Daar kwam ik door toeval achter via Marloes Kemming. Marloes ken ik via mijn werk en ik las een paar weken geleden in de Volkskrant dat zij 2 jaar op wereldreis is geweest en een boek heeft geschreven op haar reis. Haar boek ‘Het kleine leven van Norbert Jones’ is uitgegeven en won zelfs in 2015 de Coffeecompany Book Award. Zo gaaf! Ik wist daar niets van, dus toen ik het artikel had gelezen, heb ik haar benaderd. Via haar hoorde ik dat zij een keer met een enkeltje op het vliegveld had gestaan en het vliegtuig niet in mocht, omdat ze geen uitreisbewijs had van het land waar zij heen ging. Het maakt niet uit hoe: bus, boot of vliegtuig, maar je moet dus bewijs hebben dat je uiteindelijk weer uit het land vertrekt. Bij de meeste landen kunnen ze hier naar vragen. Daar ging mijn ultieme vrijheid! Ik was natuurlijk helemaal niet van plan mijn visumtijd te overschrijden, maar toch wilde ik mijn uitreis pas ter plekke regelen. Helaas gaat dat dus niet. Ik moet dus voor mijn vertrek al een ticket regelen waarmee ik kan aantonen dat ik Thailand uit ga. Of ik hem dan uiteindelijk ga gebruiken is een tweede, maar ik heb iets nodig om te kunnen tonen als dat nodig is. Ach ja, het leven is niet altijd makkelijk!

Zie je mij al gaan op wereldreis?
Ultieme vrijheid – here I come!

Dit waren een paar ervaringen van de afgelopen weken. Er komen er vast en zeker nog veel meer. Ik ben heel benieuwd en hopelijk jullie ook. Ik blijf ze opschrijven in mijn blog, dus als je me blijft volgen, hoor je er meer van. En heb je nog vragen of tips? Laat het me weten!

 

Marloes Kemming

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie