De roadtrip door Australie is begonnen

De roadtrip is begonnen in Australie. Het plan was om vanuit Woonona in New South Wales (80km onder Sydney), daar stond onze campervan bij familie in de achtertuin, naar Alice Springs te rijden. Daarna zouden we wel verder zien. Maar het belangrijkste was: “Zou hij het nog doen?”. Onze campervan had daar meer dan 9 maanden gestaan en hij heeft al meer dan 400.000km op de teller. Flink wat kilometers, dus ik vond het heel spannend of hij niet kapot was of dat er beesten in de bus waren verstopt. Hij stond immers gewoon buiten in de bush. “En waarom ga je dan helemaal naar Alice Springs?, vraag je je misschien af” Tja, daar moesten we de jaarlijkse APK laten uitvoeren, omdat wij een auto uit Northern Territory (NT) hebben. Je bent verplicht om 1 keer in de 2 jaar in de staat zelf de APK te doen en omdat we hem vorig jaar in Woonona hadden laten keuren moesten we wel naar de NT. Alice Springs is de dichtsbijzijnde stad vanaf Sydney gezien, maar 3000 km rijden. Oef!

Muizen
Het eerste goede bericht over onze campervan kregen we al in Thailand. Jason, ons familielid waar de camper in de achtertuin stond had al even gecheckt of hij nog reed. En yes! Hij deed het nog. Dat was een opluchting. Maar toen we in Woonona aankwamen bleek er toch een kleine teleurstelling te wachten: muizen in de bus. Shit! En echt overal shit van de muizen. We hadden onze dekens, wat kleren uit de bus gehaald, maar het matras zat echt onder de muizenkeutels. Ontzettend vies! De muizen zelf zaten heerlijk in het dashboardkastje, maar toen Hans ze wilde vangen kropen ze snel naar achteren. Het waren er in elk geval een stuk of 5. De auto schoongemaakt, het matras weggegooid, muizenklemmen gezet en met muizen en al wat rondgereden om dingen te regelen. Na een dag kreeg Hans er 2 te pakken. Hij heeft ze de bush in gestuurd. Na een dag of 4 zagen we geen muizen meer. Waarschijnlijk vonden ze de bus toch niet meer zo rustig en hebben ze een beter plekje gezocht. Gelukkig maar.

Bye bye familie in Woonona
Bye bye familie in Woonona

Op weg naar Alice Springs
Kort na oud en nieuw zijn we vertrokken op onze roadtrip richting Alice Springs. De eerste nacht deden we de Blue Mountains aan, net buiten Sydney. De auto hield zich goed dus we trokken verder richting de outback van Broken Hill, dat was ons eerste doel. Al vlak na de Blue Mountains begint het verkeer af te nemen, zijn er minder dorpen en wordt de natuur steeds meer bush zonder bomen en veel vliegen. Ook werd het behoorlijk heet (35 plus graden). We zitten natuurlijk midden in de zomer in Australie en ik zag vooraf al op tegen de hitte. Vorig jaar op onze vorige roadtrip viel mij die hitte van de outback al erg zwaar. Het was wel heerlijk om weer in de natuur te kamperen. Je kunt gaan staan waar je wilt en ‘s nachts, zelfs naast de ‘snelweg’, hoor je helemaal niets. Na 4 dagen rijden, 1100 km kwamen we aan in Broken Hill. Broken Hill is bekend van de zilvermijnen, kunst (wat er zijn heel wat kunstenaars daar) en ze hebben de flying doctors. Verder is er bijna niets want de volgende stad ligt zo’n 300 kilometer verderop.

outback snelweg
outback snelweg
Hans met vliegennet op zijn hoofd
Zo ontkom je een beetje aan de vliegen
outback sunset
outback sunset

De hitte van Broken Hill
Wat een hitte daar in Broken Hill. We kwamen net op het moment dat het daar 40-45 graden zou zijn voor een aantal dagen. Sowieso is het in de zomer daar altijd boven de 30 graden en er valt geen drup regen. Maar het is lastig te beschrijven wat je voelt als het meer dan 40! graden is. We besloten een nacht buiten het dorp te staan om nog een keer de echte outback ervaring te krijgen. Daar was een kleine camping in de middle of nowhere, met alleen kangaroos, emu’s en heel veel sterren. Dat was prachtig! Maar na die ene nacht, was ik alweer toe aan wat koelte. We gingen op bezoek bij de airco van de flying doctors. Daar ontmoetten we Larry uit Broken Hill. Hij werkte daar al 15 jaar en we kregen een uitnodiging om bij hem thuis te komen overnachten. Hij had daar een ruimte in de tuin met airco. Hij hoorde dat we rondreden met onze bus, zonder airco en vroeg vaker reizigers bij hem thuis. Heel aardig, maar ook wel een beetje raar om zomaar bij onbekenden thuis te gaan slapen. Maar de hitte haalde ons over op zijn aanbod in te gaan. Wat een opluchting was dat, slapen met airco. Ik moet dan wel eens denken aan hoe de mensen in de outback dat vroeger deden zonder airco. Helemaal in de tijd dat er nog geen moderne voorzieningen waren. Wat heftig moet dat zijn geweest of zijn wij gewoon mietjes? haha.

family diner bij Larry
family diner bij Larry
Broken Hill – Living Desert Sculpture
Broken Hill – Living Desert Sculptures

Silverton- de outbacktown
Silverton- de verlaten mijningtown vlakbij Broken Hill.
Silverton hotel
zo’n 15 films en commercials zijn opgenomen in dit hotel.

De Paarse krokodil in South Australia
Toch gingen we wel nadenken over de hitte die ons nog te wachten stond richting Alice Springs. Ik zag er als een berg tegenop. Het was nog bijna 2000 km rijden en het werd niet koeler die kant op. Ook zijn er echt ontzettend veel vliegen rond deze tijd van het jaar. Je kunt geen stap uit de auto zetten of ze zitten overal. Er was nog 1 oplossing en dat bedachten we pas onderweg: het omzetten van onze nummerplaten naar South Australia. In South Australia hoef je namelijk geen APK check te laten uitvoeren aan je auto. Hans had hier ervaring mee, omdat hij 15 jaar geleden tijden zijn backpacktijd destijds ook al een keer nummerplaten van een auto omgezet had in South Australia. Het was een gok, want we moesten er wat voor omrijden en we hadden geen idee of de regels in de tussentijd veranderd waren, maar het was het me wel waard. En het lukte! Wel na heel wat bureaucratisch gedoe. We moesten namelijk een adres hebben in South Australia, maar een paar dagen op een caravanpark was ook goed. Als er maar op stond dat we daar verbleven, ondertekend door het management. Ik noem dat met recht een paarse krokodil, maar door onze 2 nachten in een caravanpark in Berri lukte het wel om onze nieuwe nummerplaten binnen te krijgen. Yes! Dus nu kunnen we nieuwe plannen maken voor de rest van onze reis, want we hoeven ineens 3000 km minder te rijden naar Alice Springs op en neer. En het eerste plan is gemaakt: we hebben net 2 tickets gekocht voor de kwartfinales van de Australian Open. Hoe gaaf is dat??

zwembad in het caravanpark
Ach er zijn ook voordelen aan een verblijf in een caravanpark 😉

nieuwe nummerplaat van SA

Tot snel!
liefs,
Rina

2 Reacties op De roadtrip door Australie is begonnen

  1. Hans en Rina, wederom een begin van een geweldige reis. En wat geweldig dat jullie naar de Australian Open gaan. Ben hardstikke jaloers hoor. Heel veel plezier en ik lees met plezier jullie ervaringen.
    Groetjes Willeke Haringa

  2. Haha, ik snap het helemaal. Die hitte doet je brein ook heen goed om op goede ideeen te komen, maar het goede idee kwam wel om de nummerplaten om te wisselen. En je mooie belevenissen en wendingen zijn toch ook dat je plots uitgenodigd wordt om in airco te slapen, Paradise op dat moment. En die vliegen, ik kan ze nu nog missen als kiespijn, nooit geweten dat ze zo erg erg naar kunnen zijn tot ik er vorig jaar zelf midden in zat. Maar goed, that is what makes you alive, those experiences.

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie