Het Rondje Eilanden

zwemmenKamperen, gezelligheid, lekker eten, biertje, muziek en “ooo ja ik moet ook nog een wedstrijd doen”. Dit weekend stond ik weer gepakt en gezakt op Eiland 1 in Vinkeveen voor de leukste wedstrijd van het jaar: Het Rondje Eilanden.

Altijd een feestje

Tijdens Het Rondje Eilanden zwem en ren je over en tussen 12 eilanden in de Vinkeveense plassen. Totaal zwem je 1500 meter en loop je 5 kilometer. Eerst doen alle deelnemers het hele rondje en de snelste 20 vrouwen en 30 mannen doen nog een kleiner finale rondje. Het is niet alleen een wedstrijd, maar ook steeds meer een festival. Dus niet alleen leuk voor de deelnemers (en je hoeft echt niet snel te zijn), maar ook voor de vrijwilligers en supporters. Er zijn workshops (suppen, slacklinen, yoga, foodwalks, freediving etc.) en daarnaast gezelligheid met live muziek. Omdat het zo klein en intiem is, vind ik het een prachtig weekend. Niets moet en alles mag. Wie wil, blijft ook lekker kamperen. Dat deed ik natuurlijk ook!

Welke schoensel doe je aan?

Dat is altijd de belangrijkste vraag bij Het Rondje. Je bent verplicht om iets aan je voeten te doen. Vorig jaar had ik ervaren dat mijn schoensel ‘ als een blok aan mijn been’ zwom, maar toch is het logisch dat het verplicht is, want wij zijn niet de enige die van de eilanden gebruik maken. Feestvierende vakantiegangers laten natuurlijk nog wel eens wat achter. Niet fijn als je daar met je blote voeten in gaat staan. De meeste deelnemers halen goedkope surfschoentjes bij Scapino. Die had ik ook nog liggen van de vorige editie. Maar inmiddels zat er al wel een behoorlijk gat in aan de voorkant. Ook zijn er heel wat mensen die met Vibram FiveFingers schoenen meedoen. Misschien ken je ze wel, want een aantal jaren geleden was het ineens een hype om ‘Barefoot’ te hardlopen. Het lijkt daarmee alsof je op blote voeten loopt, maar ze zwemmen wel iets beter dan surfschoentjes. Ze zijn alleen behoorlijk prijzig en voor eens per jaar, vind ik dat toch wel veel geld. Maar ik mocht ze uitproberen van winkel De Trek, die daar stond met allemaal verschillende Vibrams. Dat liet ik natuurlijk niet voorbijgaan.
Rennen

Drie keer 2de prijs

Dus op prachtige felgele Vibrams startte ik mijn Rondje. Ik heb ervan genoten. Ik wist dat het best zwaar is om met de schoenen te zwemmen en steeds het water uit te klimmen. Ook is duiken verboden, dus na elk eiland sprong ik zo ver mogelijke weer in het water om niet teveel tijd te verliezen. Maar volle bak gaan is best lastig. Je verkijkt je snel op het parkoers.

We startten met steeds met 10 dames tegelijk van een poton. Ik mocht in de eerste damesgroep starten. Er was 1 dame sneller met het zwemmen. Zij ging er als een speer vandoor. Ik liep alleen sneller en haalde haar na ongeveer 3 eilanden weer in. Als snelste dame kwam ik over de finish. Maar ja, dat was het eerste rondje. Daarna moest ik nog het finale rondje doen. En in de finale is het zwemmen in verhouding langer dan het hardlopen, dus ik moest aan de bak om die snelle ‘zwemdame’ voor te zijn. Helaas, lukte dan niet. Ze was zoveel sneller met het zwemmen dat ik haar niet meer bij kon halen met hardlopen. Goed gedaan Fiona Meuffels uit Echt. Respect! Tevreden met mijn prestatie mocht ik mijn tweede prijs halen op het podium na afloop. Daar bleek dat ik naast de tweede plek in de finale, ook nog tweede dame bij het zwemonderdeel en looponderdeel te zijn. Daar kreeg ik nog aparte prijzen voor. Leuk!
podium

En nu feest!

Tevreden en voldaan heb ik genoten van het feestje na afloop. Met het Rondje Eilanden biertje in de hand heb ik samen met mijn vrienden en mede festivaldeelnemers genoten van het live bandje Mees. De regen die viel maakte niets uit. Wij hadden het gezellig met z’n allen! De volgende ochtend werden we wakker met een heerlijke duik in de Vinkeveense plas en daarna stond er al een heerlijk ontbijt klaar waar we ons tegoed aan deden. Dat is pas wakker worden en zeker voor herhaling vatbaar!
ontbijt

Bedankt voor de goede zorgen Rondje Eilanden crew!

 

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar Het Rondje Eilanden? Kijk dan ook eens dit leuke filmpje wat gemaakt is van de 2016 editie.

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie