Ik start een yogaschool! – deel 2

In oktober sprak ik Jolien de Klein die op het punt stond naar Nepal te vertrekken om daar een Yoga opleiding te doen. Ze is weer terug, een hele ervaring rijker en geslaagd voor haar opleiding. Ze gaat er echt voor en opent deze week haar yogaschool. Ik wilde natuurlijk heel graag weten hoe het nu met haar is.

DCIM100GOPRO

Hoe was Nepal?

“Ik heb er ontzettend veel geleerd.  Met name de filosofie achter yoga heeft mij heel veel gebracht. Ook weet ik nu zeker dat ik met yoga verder wil. Ik ben nu in staat om zelf mijn yogaschool te openen en dat ga ik ook doen! Het was in Nepal winter toen ik daar was van november tot en met januari. Dat betekende dat het er ’s avonds best koud was. Helemaal omdat er geen verwarming was. Nepal is natuurlijk vorig jaar getroffen door een aardbeving. Er is weinig geld en ook de brandstoffen zijn schaars door een blokkade vanuit India. Dit maakt het contrast erg groot met Nederland. Maar toch was dit de beste plek om mijn yogareis te ondergaan. De duizenden jaren oude leefstijl die yoga heet, vindt zijn oorsprong in dit gebied. De prachtige natuur en rijke cultuur gaven een extra dimensie aan mijn Yoga Teacher Training .”

yoga opleiding Nepal

 

Iets meer over de filosofie

“Het doel van yoga is je eigen geest, ego en intellect te beheersen. Dat geeft bevrijding. Dat is voor mij een prachtig doel. Je beperkt jezelf namelijk heel vaak door je geest. Je bent vaak gehecht aan van alles. Denk aan: je telefoon, internet, je huis, je baan, je vrienden en familie etc. Hoe meer je hebt, hoe meer je vasthoudt daaraan. Dat geeft veel mensen tegenwoordig een enorme druk en stress. Met yoga leer je om dat los te laten en als dat lukt dan voel je je vrij. Het is voor mij een enorme uitdaging om straks mijn yogaschool en andere mooie plannen te starten, zonder die vrijheid op te geven. Want als ik start met ondernemen gaat mij dat natuurlijk behoorlijk op de proef stellen. Dus ik moet keuzes gaan maken, want er is zoveel wat je kunt oppakken.”

Mooie plannen

“Mijn ultieme doel is om een yogacentrum te starten waar ook een yogacafé is. Maar dit plan moet verder uitgewerkt worden. Er zijn al geïnteresseerde ZZP-ers om samen met mij deze uitdaging aan te gaan. Binnenkort hebben we een kick-off. Het is zo ontzettend leuk om te merken dat mensen geïnspireerd raken door mijn idee. Geweldig! Maar ik wil ook de yoga oefeningen en het lesgeven bijhouden. Daarom heb ik gezocht naar een tijdelijke locatie waar ik dit kan doen. Deze week open ik mijn pop-up yogaschool in het oude centrum van Voorburg. Dat is spannend en ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen. De eerste aanmeldingen komen gelukkig al binnen, maar ik moet natuurlijk mijn klantenkring nu gaan opbouwen. Ik ga daarom ook yogales geven bij mijn hardloopgroep en geïnteresseerden kunnen tot 1 maart bij mij gratis yogales krijgen.”

proeflessen yoga Voorburg

 

Yogachallenge – 108 zonnegroeten

“Een ander idee wat ik heb is het starten van een yoga challenge rond de zomer. Ik doe dit om Nepal te steunen in haar zware tijd. Ik heb zelf gezien dat vooral de arme bevolking nog steeds geen huis heeft. Die mensen leven in tenten en hebben het zwaar.  Ik heb dit idee gekregen van mijn Nepalese Yoga goeroe die op 13 april (het Nepalese Nieuwjaar) in Kathmandu samen met 1008 mensen 108 zonnegroeten wil doen op een groot grasveld. Hij probeert hiermee ook geld in te zamelen voor Nepal. Ik ga een soortgelijke challenge organiseren in Nederland. In samenwerking met andere yogascholen wil ik 1008 mensen trainen om 108 zonnegroeten te doen. Het is namelijk niet iets wat je even zomaar doet. Een zonnegroet bestaat uit 12 yogahoudingen  en dat maakt het zwaar. Je moet de zonnegroet dus echt kunnen dromen om deze 108 keer achter elkaar te kunnen uitvoeren. Als dat lukt kun je dit in ongeveer 45 minuten uitvoeren. Ik wil proberen andere yoga scholen te vinden die bereid zijn samen met hun leerlingen deze uitdaging aan te gaan. Maar natuurlijk mag iedereen meedoen, dus doe jij ook mee? “

Weer heel erg bedankt Jolien voor je mooie inspirerende verhaal. Ik wens je heel veel succes en plezier met je prachtige plannen! En ik meld me bij deze aan om de yoga-challenge aan te gaan . Ik krijg graag de instructies hoe ik de training moet gaan aanpakken. Wie doet er nog meer mee?

 

Lees hier het verhaal van Jolien uit oktober over haar vertrek naar Nepal.

En wil je op de hoogte blijven van yogaplannen van Jolien? Kijk dan hier op haar website.

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie