Mijn eerste halve triathlon in Zell am See

Vorige week zondag heeft Willeke Teuwissen haar eerste halve triathlon (70.3 IRONMAN) gefinisht. Willeke komt uit de ski-sport. Ze heeft zelfs op professioneel niveau geskied en daarnaast jarenlang skiles- en trainingen gegeven. Ze heeft dus heel veel kennis van skiën en specifieke ski/fitness trainingen, maar niet van triathlon. Dat was toch even andere koek en een grote uitdaging voor haar. Ik mocht haar naar haar eerste grote triathlon wedstrijd coachen. Natuurlijk wil zij graag haar ervaringen vertellen voor Smiles Around the Globe.

 

finish 70.3 Zell am See

Hoe het begon…

“In februari had ik besloten om deel te nemen aan een halve triatlon afstand in Zell am See op 28 augustus 2016 (mijn eerste halve). Op dat moment dacht ik: “zo’n triathlon afstand is toch wel een iets andere koek dan skiën” . Om die reden heb ik besloten om een triathlon coach in handen te nemen. Binnen mijn eigen triathlon vereniging had ik mijn plannen verteld en via Rina’s schoonbroer ben ik in contact gekomen met Rina! Natuurlijk ga je eerst even Google-en, want een ex-race skiester wilt natuurlijk wel iemand hebben die er zelf ook wat van kan. Via uitslagenlijsten en een krantenartikel kwam ik er snel achter dat Rina een super triatlete is. Ik denk dat als je zelf een goede sporter bent, je een betere coach bent. De eerste keer dat ik Rina had ontmoet, kwam ze op mij als een rustige en geduldige dame over met pit. Dat is nog steeds zo en precies wat ik nodig heb. Ik wil altijd te veel, alles doen en alles kunnen en zo snel mogelijk! Ben soms (vaak) ongeduldig, maar Rina heeft me hier goed in begeleid.  Ik ben erg blij dat ze mijn coach was en haar kennis over triatlon met me deelde.  Ik vond het heel erg prettig dat ik haar altijd kon bereiken, dat ze altijd wel een gaatje kon vinden om met elkaar te kunnen bellen of skypen. Ik had veel vragen omtrent materiaal en de manier waarop triathlon trainingsschema’s zijn opgebouwd.”

Rina een pittige tante

“Ik weet nog heel goed dat ik Rina ergens in juli belde en dat zij me vroeg of het allemaal goed ging met mijn schema’s. Nu kan ik er héél hard om lachen, maar op dat moment dacht ik even dat ik te weinig deed, want het was allemaal een stuk minder intensief dan mijn skitrainingen.  Gelukkig liet Rina me inzien dat trainen voor een halve triathlon afstand iets héél anders is dan een ski afdaling van maximaal 1 minuut. Nu kan ik zeggen dat ze erg goede schema’s heeft gemaakt om mijn eerste halve triathlon afstand te kunnen voltooien. Rina is een pittige tante, en heeft veel geduld voor een ander.  Ze geeft het gas waar het nodig is tijdens je training en remt je af op het moment dat het moet. Bij mij is dat laatste meer van toepassing, me afremmen. Want ik wil altijd té veel, omdat ik het allemaal zo leuk vind. Verder, als ik haar zie of spreek is ze altijd vrolijk, ook niet onbelangrijk. En verder is ze een zeer gemotiveerde coach. Rina, ontzettend bedankt voor je goede begeleiding, geduld, your smile en je kennis over de triatlon sport!”

fietsen 70.3 Zell am See

De wedstrijd: wat een groot feest!

“Het was voor mij een groot feest! Geen enkel moment last gehad van zenuwen op de wedstrijddag. Heerlijk 1.9 km gezwommen in 37:55. Heb zelfs iets buitenom gezwommen, zodat ik niet in de massa lag. Relaxt de wissel in naar het fietsen. Alle tijd genomen om mijn voeten af te drogen, sokken aan te trekken en de als laatste mijn fietsschoenen. Eenmaal op de fiets dacht ik: “niet gaan sprinten Willeke, want je moet nog een heel eind!” Uiteindelijk heerlijk als een zondagtoerist gefietst. Onderweg heb ik mezelf goed gevoed en gedronken (dat doe ik anders toch iets minder goed). Hierdoor bleven mijn benen super tot ik weer in het parc ferme was. De totale 90 km gefietst met ongeveer 1288 Hm in 3:36:25 (25km/h gemiddeld.) Eenmaal van de fiets, ben ik eerst naar de toilet gegaan. Daarna heb ik heel relaxt mijn voeten gedroogd, schone/droge sokken aan gedaan en loopschoenen aangetrokken. Na 100m rennen voelde ik mijn linkerheup. “Oh ohhh”, dacht ik nog. “Willeke wel volhouden en uitlopen” Het lopen was echt ZWAAR! Wat was het warm zeg! Rond de 30 a 32 graden. Bij iedere drink/eet-station ben ik gestopt om te drinken, af te koelen en te eten. De 21 km was opgedeeld in 2 rondes. De tweede ronde was echt zwaar voor me. Ik heb zelfs op de terugweg een paar keer moeten wandelen. Naast de hitte werkte de heup ook niet echt mee. Juist van mijn enkel waar ik voorheen aan geblesseerd was, had ik het minst last. Bizar. Maar na alle pijntjes, kwaaltjes en overhitting, kwam uiteindelijk toch DE FINISH in zicht. Dat was echt geweldig! Wat een ervaring!!! Ik heb mezelf in een hoop dingen overtroffen: voor de eerste keer überhaupt 21 km hardlopen (in 2:34:09) en dat dan ook nog eens in mijn eerste halve triathlon! Daarnaast was het zondag mijn tweede keer dat mijn nieuwe racefiets de bergen zat. Het is echt wennen naar beneden. Dat is toch iets andere koek dan afdalen op een MTB. Met mijn totaal tijd van 7:03:47 ben ik zeer tevreden. Het was echt een super ervaring! En nu mag ik lekker uitrusten en daarna ga ik kijken of ik dit nog een keertje wil gaan doen.”

hardlopen - 70.3 Zell am See

medaille 70.3 Zell am See

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie