Nieuwe hardloopschoenen, zo fijn!

Niets irritanter dan blessures. Als je mijn verhalen hebt gevolgd, weet je dat ik afgelopen weken weer een paar pijntje had. Die zijn natuurlijk niet handig als je traint voor een marathon. Wat nu? Toch maar eens op zoek naar nieuwe hardloopschoenen, want die van mij zijn alweer een jaar oud.

genieten van mijn nieuwe hardloopschoenen
genieten van mijn nieuwe hardloopschoenen

Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?

Het werd ook weer bevestigd door de verkoopster van de hardloopzaak. Koop elke 1000 tot 1200 kilometer nieuwe schoenen. Dat is 19 tot 23 kilometer per week. Als je drie keer per week loopt, wat ik nu doe, zit je daar al snel aan. Grote kans dat mijn kuitproblemen toch ook daarmee te maken hadden. Als de demping eruit is, krijg je veel sneller last van blessures. Zij vertelde dat ze het meteen kan merken als ze nieuwe schoenen nodig heeft, ze krijgt dan last van haar linker knie. Toen ik met mijn nieuwe schoenen aan een rondje op het hardloopbaantje in de winkel maakte, merkte ik al een enorm verschil in demping. Goede demping voelt echt fijn!

Er zijn ook mensen die nog een paar schoenen in de kast hebben liggen. Die denken: “ze zien er nog goed uit, ik wil weer eens beginnen met hardlopen.” Kijk dan uit. Zelfs als je schoenen nog niet veel gebruikt hebt,  wordt de zool harder en stugger en verliest daardoor zijn demping.

Koop schoenen waar jij een goed gevoel over hebt

Ik ben een voorstander van het kopen van schoenen bij een goede hardloopzaak, zoals Runnersworld of Run2Day. Je krijgt daar beter advies dan bij een Perrysport of Scapino en ze kijken ook naar hoe jij loopt via een video-analyse. Toch zijn er ook mensen die zeggen dat het niet zoveel uitmaakt. Je krijgt niet minder blessures van duurdere hardloopschoenen. Je kunt beter aan een goede looptechniek werken en zorgen dat je fysiek in orde bent. Het kopen van dure hardloopschoenen wordt overdreven.

Ellen Maas, promovenda Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Leuven, doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen hardlopen en blessures. ‘Er zijn proefpersonen in mijn groep die lopen op simpele platte gympjes en mensen die lopen op dure hardloopschoenen en ik heb geen enkele indicatie dat de kwaliteit van de schoen invloed heeft op het blessure-risico.’

Happy Valentines day!

Zelf neem ik liever geen risico. Ik geef liever meer geld uit en koop schoenen van een goed merk waar ik een goed gevoel over heb, dan dat ik schoenen van de Scapino koop. Of het echt verschil maakt voor het krijgen van blessures, vind ik lastig te zeggen, maar ik heb er wel een goed gevoel over. En mijn proefrondje op mijn nieuwe schoenen voelde heerlijk. Ik heb er weer helemaal zin in.

Wat is wijsheid? Koop jij ook liever schoenen bij een goede hardloopzaak of heb je andere ervaringen?

 

 

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie