De mooiste hardlooproutes op de Veluwe

Wat is de Veluwe toch mooi! Ik kan elke keer weer zo genieten van mijn hardlooprondes. In elk jaargetijde ziet het er weer anders uit. Ik woon natuurlijk ook niet voor niets aan de rand van de Veluwe. Ik trek mijn hardloopschoenen aan en in 15 minuten ben ik midden in het bos. En wil ik een nieuwe route, dan ben ik met de auto binnen 15 minuten weer heel ergens anders. Heerlijk! In dit blog mijn favoriete routes op een rij en natuurlijk zijn er nog veel meer, dus ik hoor heel graag jouw aanvullingen. Dan heb ik gelijk weer nieuwe inspiratie 😉

 

Het paleispark in Apeldoorn

Een prachtig onderhouden stuk bos door de Kroondomeinen. Toen ik net in Apeldoorn kwam wonen wist ik niet dat je daar zo heerlijk kon rennen. Deze tip kreeg ik van wat clubgenoten van Aquapoldro. Het landschap is glooiend met mooie heide en bosterrein. Ook is er een prachtige vijver en een hertenweide, waar je tussen de herten door kunt rennen. Prachtig! Er zijn meerdere routes van 5 tot 12 kilometer. Dus je vind altijd weer de uitgang. Wel moet je € 2,- betalen om hier te gaan rennen, maar ga je vaker dan kun je voor € 8,- een jaarkaart kopen. Meestal ren ik vanuit huis of neem ik de fiets. Maar wil je met de auto: parkeren is gratis op de parkeerplaats ter hoogte van de Julianatoren aan de Amersfoortseweg. Als je de ingang bij Paleis het Loo neemt, betaal je echter voor het parkeren. Om te laten zien hoe mooi het is heb ik een filmpje gemaakt. Hopelijk ben je nu ook nieuwsgierig!

 

Berg en Bos in Apeldoorn

Dit bos ligt achter de Apenheul. Ook hier zijn een aantal mooie routes tussen de 4 en 10 kilometer. Je kunt nog veel verder richting Hoog Soeren en Assel, maar dan loop je op de bonnefooi zonder een route. De routes zijn gevarieerd en soms hoor je zelfs de apen, zo dichtbij kom je. Ook komen een aantal routes langs wilde zwijnen (achter een hek gelukkig), een klimbos en een speelweide. Ik heb al een paar keer een wild hert gespot, dus als je geluk hebt zie je die ook. Parkeren kan op het parkeerterrein van de Apenheul (betaald) of op de kleinere parkeerterreinen aan de andere kant van het bos aan de Asselsestraat. Iets voorbij de Stayokay.

 

IMG_3466

wildzwijn

 

De Ugchelse Berg

Langs de N-weg van Apeldoorn richting Hoenderloo ligt de Ugchelse Berg. Een prachtig heuvelig heidegebied, met daarachter mooie bossen. Dit bos ligt tegenover de welbekende Cantharel van Van der Valk. Daar kun je parkeren en op het eind van je rondje een kop koffie drinken, maar het is daar altijd zo ontzettend druk. Ik parkeer veel liever bij de kiosk De Ugchelse Berg met een prachtige ligweide. De kiosk ligt een beetje verscholen en is daarom altijd veel rustiger. Als het mooi weer is, kun je daar na afloop een heerlijk drankje drinken of lekker in de weide liggen met een picknick.

vriendin Floortje met de picknick
vriendin Floortje met de picknick

 

Deelerwoudtegenover museum vliegbasis Deelen

Dit stukje bos heb ik ontdekt door een vriendin uit Arnhem. Zij had deze tip weer van iemand anders gekregen. Altijd handig, via-via tips! Haha. Het ligt ongeveer halverwege Apeldoorn – Arnhem. Er zijn een aantal routes en de langste is 12 kilometer. Wij liepen daar in de bronsttijd en omdat er veel heide is met een glooiende heuvel, zie je een hert al vanuit de verte. Wij zagen een hele grote lopen. Zo gaaf! Ik zou er ook graag nog eens een rondje rennen als de hei in bloei staat. Voor meer informatie en parkeren kijk hier.

 

Posbank

Deze mag natuurlijk niet missen in mijn lijstje. Wat een prachtig gebied. Er zijn hier zoveel routes, dat ik ze niet eens allemaal kan beschrijven. Een aantal jaar geleden woonde ik nog in Arnhem. Ik deed in die tijd trainingen voor IRONMAN Wales. De hele Posbank is een prachtig gebied voor lange duurlopen. Je kunt er alle kanten op en het verveelt nooit! Je kunt natuurlijk parkeren bij paviljoen De Posbank waar je een prachtig uitzicht hebt. Alleen op zonnige dagen kan het daar behoorlijk druk zijn. Ik zou dan liever op een rustiger plekje beginnen, zoals bijvoorbeeld in de buurt van kasteel Rosendael. Hier heb je ook The Hunting Lodge, niet goedkoop, maar wel een prachtige plek.

 

Rondje Arnhemse parken

Dit was mijn favoriete hardlooprondje in Arnhem. Je loopt door het Klarenbeekpark, Sonsbeekpark, Zypendaal, langs Burgers’ Zoo en achter het openluchtmuseum langs. Je moet wel goede klimmersbenen hebben, want er zitten flinke heuvels in dit parkoers. Maar het is zeker de moeite waard. Waar kan dat nu? Meer dan een uur onverhard lopen in een stad, zonder dat je dezelfde routes loopt en ook nog met heuvels in de route. Handig is dat je niet eens met de auto hoeft te komen, je kunt zo bij het station Arnhem centraal uitstappen en bij het Sonsbeekpark beginnen. En heb je dorst? Genoeg leuke plekjes om wat te drinken. Go for it!

 

Heb jij nog leuke tips voor hardlooprondjes op de Veluwe? Ik ben heel benieuwd, want ik wil er altijd nog meer uitproberen.

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie