De houten lepel

Marloes NijholtDe komende tijd gaat Marloes Nijholt een aantal blogs schrijven met heerlijke ‘gewone’ recepten. Iedereen kan ze maken. Jij ook! Ik ken Marloes uit de triathlonwereld als een super enthousiast en gezellig persoon. Marloes is daarnaast ondernemer en sportmarketeer. Ze combineert haar passie voor sport met marketing. Een goede en veelbelovende combi dus. Naast dat ze zelf graag aan triathlon doet, houdt ze zich vaak bezig met koken en lekker eten. Het zijn de heerlijke recepten en goede smaken die haar blij maken. In dit blog stelt zij zich voor.

Smulpaap

Ik houd van koken. Echt koken. En ik hou van alles dat daar bij hoort. Verse groenten, goed stukje vlees, kaas. Maar ook een overdaad aan gezellig servies, servetten, struinen over de Arnhemse markt. Ik heb lades vol kruiden, potten bloem, pasta en aanverwanten en vele flesjes olijfolie, azijn en worcestersaus. Kortom, mijn keuken is te klein, maar ó zo gezellig. Mijn ouders vertelden laatst dat het er al vroeg in zat. Ik kon nog maar kruipen of ik zat steevast voor de koelkast als mijn moeder stond te koken. Ze zette de deur open en mijn handje paste precies in de pot met augurken. En ze had een keer geleipudding gemaakt wat ik dat met mijn handjes vol smaak op zat te eten (terwijl zij het niet te pruimen vond). Daar moet de naam ‘kliko’ geboren zijn… Tot op de dag van vandaag krijg ik dat regelmatig, met een grote glimlach op mijn gezicht, naar mijn hoofd geslingerd.

Jong geleerd is oud gedaan

Mijn moeder kan goed koken. En dan bedoel ik echt goed. Als kind vond ik het eten van een ander niets aan. Ik ben dus verwend tot op het bot. De liefde voor eten en lekker koken heb ik dan ook met de paplepel ingegoten gekregen. Ik moet een jaar of 11 geweest zijn dat ik mijn familie voor het eerst een driegangenmenu voorgeschoteld heb. Inclusief een zelf ontworpen menukaartje. Mijn moeder hielp me met het plannen van de gerechten.  Wat kun je vooraf al klaarmaken? Wat moet je tussen de gerechten door nog even doen? En hoe breng je het gerecht op smaak? Het was nog lekker ook! Natuurlijk mislukte het soms, maar met een beetje geduld, oefening en aandacht kan iedereen echt koken.

Echt koken, geduld, oefening, aandacht

Not in my kitchen

Deze tijd van superfood, diverse graansoorten en zaden is leuk en handig. Er zijn veel producten gemakkelijker voorhanden. De keerzijde is wel dat je dit ook weer niet moet overdrijven. Dus de chiazaadjes komen er bij mij niet in! Net als goji besjes trouwens, die zijn echt niet weg te kauwen. Maar het geeft wel aan dat er weer een verlangen is naar ‘gewoon’ eten. Niet uit een pakje, potje, zakje of plastic, maar zo uit de natuur. In werkelijk alles wat je tegenwoordig koopt, zitten toevoegingen waar ik niet om gevraagd heb. En dat vind ik behoorlijk irritant.

Mijn geluk is dat ik al vroeg heb leren koken. En dat in combinatie met mijn voorliefde voor gezond en lekker eten, maakt dat koken voor mij niet zo’n opgave is. Het is vooral een uit de hand gelopen hobby. Sinds jaar en dag komen er bij mij geen pakjes en zakjes in. Ik kruid mijn eten zelf en maak zelf een pan vol tomatensaus om die weer in porties in te vriezen.

food, unsplash.com

Serie De houten lepel

En dat lieve mensen, gaan wij in de komende periode samen doen! Elke maand geef ik je twee recepten met uitleg. Deze recepten zijn gemakkelijk, ook voor gezinnen, mensen met drukke banen en kookhaters. Het geeft je een basis, je bouwt een voorraadje op in de vriezer, hebt snel een gezonde lekkere maaltijd op tafel inclusief blije gezichten. En hopelijk, hopelijk kan ik mijn liefde voor echt koken aan je doorgeven.

ps. Ik hoor je denken, de houten lepel? Toen ik (lang geleden) op mezelf ging wonen kocht ik een boekje waarin ik veel van mijn moeders recepten opschreef. En naarmate de jaren vorderden heb ik daar mijn eigen recepten aan toegevoegd. Aan de voorkant van mijn eigen kookboekje hangt een houten pollepeltje. Vandaar dus.

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie