Wat de boer niet kent, dat…

Dat eet hij niet. Ja, zo zat mijn vader wel een beetje aan tafel toen ik hem een nieuw recept van Marloes Nijholt voorzette. Hij kwam net van het land en kreeg deze courgettetaart voorgeschoteld. Marloes schreef mij: “We doen het een keer anders, misschien is het leuk om zelf een recept van mij te maken en te vertellen wat je er van vindt?” Tja, daar kon ik niet onderuit natuurlijk. Dus ik ben aan de slag gegaan met haar courgettetaart met geitenkaas en beenham.

taart

Het moest natuurlijk wel net anders

Het recept van Marloes is met bladerdeeg, maar de hele familie moest wel mee-eten. Bladerdeeg is best vet en heeft veel zout. Mijn lief heeft daar problemen mee, dus maakte ik mijn eigen deeg. Gewoon van bloem (200 gr), wat boter (max. 50 gram in klein blokjes), koud water (genoeg om een soepel deeg te maken) en een ei . Omdat ik geen zout gebruik in het deeg deed ik er wat gedroogde kruiden in. Je kunt dit zelf bepalen, maar dille leek mij goed bij dit recept passen. Na het kneden van het deeg moet het deeg even kort in de koelkast (ca. 30 min) en daarna kun je het uitrollen in het ingevette bakblik. Dan 15 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven. Doe er wat blindvulling overheen van bijvoorbeeld gedroogde bonen of pasta, zodat het deeg niet te veel rijst. Daarna volgde ik gewoon Marloes haar recept.

deeg

Doperwten met zachte geitenkaas / crème fresh mengsel.
Doperwten met zachte geitenkaas / crème fresh mengsel.

Hoe smaakt courgettetaart met geitenkaas en beenham?

Ik vond hem heerlijk, maar mijn vader was dus een beetje sceptisch. De citroen past er heel goed bij en geeft het geheel een lekker frisse smaak. Ik vond hem zeker de moeite waard, maar ik denk dat mijn vader toch liever zijn portie aardappels, groente en een stuk vlees had gegeten. Binnenkort ga ik op verzoek van Marloes nog een lekkere gemarineerde kip maken. Ik ben heel benieuwd hoe die smaakt. Misschien is dat meer iets voor mijn vader 😉

Wat te doen met de citroen die je over hebt? Tada!
Wat te doen met de citroen die je over hebt? Tada!

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?

 • 125 gram crème fraîche
 • 125 gram zachte geitenkaas
 • 1 ei
 • 225 gram doperwtjes
 • 6 vellen bladerdeeg (of dus het deeg van mij)
 • 1 courgette
 • 1 citroen
 • 100 gram beenham
 • 2 el olijfolie
 • Paar takjes dille
 • Peper en zout
 • Boter
 • Bakpapier en blindvulling (kunnen ook gedroogde bonen zijn)
De courgette met citroenschaafsel staat klaar!
De courgette met citroenschaafsel staat klaar!

Hoe maak je het?

 • Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de crème fraîche met de geitenkaas en het ei tot een glad mengsel. Roer de doperwtjes erdoor. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
 • Beboter de quichevorm royaal. Verdeel de vellen bladerdeeg in de quichevorm. En prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Leg een vel bakpapier op het bladerdeeg en verdeel de blindvulling er over.
 • Zet de quichevorm 15 minuten in de oven zodat het bladerdeeg al deels kan garen.
 • Was de citroen en rasp de helft van de citroen. Meng dit met de olijfolie. Breng het op smaak met wat peper en zout.
 • Schaaf met een kaasschaaf lange linten van de courgette. En haal de linten door de citroenolijfolie.
 • Haal de vorm uit de oven, verwijder de blindvulling. Verdeel het doperwtenmengsel erover. En bak de taart in ca. 15 minuten in het midden van de oven.
 • Neem de taart uit de oven en verdeel de courgettelinten en de beenham er losjes over. Bak de taart nog eventjes af. Als de bovenkant de donker wordt kun je er aluminiumfolie overheen leggen.
 • Haal de taart uit de oven en bestrooi hem met wat fijn gehakte dille.

Marloes Nijholt schrijft regelmatig heerlijke recepten op dit blog. Lees hier meer over wie zij is en hoe zij tot haar recepten komt.

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie