We gebruiken veel te veel zout!


teveel zout

Jaarlijks overlijden in Nederland 2500 mensen door het gebruiken van teveel zout. En wist je dat bijna iedereen veel te veel zout binnen krijgt? Ongeveer 6 gram zout per dag is wenselijk, maar de meeste mensen krijgen wel 10 gram zout per dag binnen. Sinds mijn vriend van de dokter te horen heeft gekregen dat hij zoutarm moet eten, ben ik gaan kijken wat dit betekent. Ik ben geschrokken door de hoeveelheden zout die  wij zonder te weten binnen krijgen. Met dit blog hoop ik je iets bewuster te maken van de hoeveelheid zout in ons eten en drinken. Daarnaast ook wat meer informatie over de fabels over zoutgebruik bij het sporten.

Waarom minder zout?

Hans, mijn vriend heeft een te hoge bloeddruk. Hier kan hij niets aan doen, gewoon pech. Het kan allerlei gevolgen hebben als zijn bloeddruk niet lager wordt. Hij wil hier dus ook alles aan doen, om dit voor elkaar te krijgen. Hij heeft het advies gekregen nu ook zoutarm te eten om te kijken of zijn bloeddruk hiermee omlaag gaat. Maar teveel zout is niet alleen slecht voor mensen met een hoge bloeddruk. Het is slecht voor iedereen. Hieronder even een rijtje effecten die te veel zout kunnen veroorzaken.

Er zijn ongewenste effecten bij het eten van te veel zout:

  • Verhoogde bloeddruk. Bij te veel zout kan oedeem ontstaan. Bij oedeem houdt het lichaam vocht vast. Hierdoor kan weer een verhoogde bloeddruk ontstaan.
  • Hart- en vaatziekten. Minder zout eten verkleint de kans op hart- en vaatziekten. In Nederland zouden per jaar ongeveer 2.500 mensen minder overlijden aan hart- en vaatziekten wanneer Nederlanders maximaal 6 gram zout per dag zouden eten.
  • Nierziekten. Veel zout kan leiden tot nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel zout binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen.
  • Maagkanker. Er zijn aanwijzingen dat door te zout eten het risico op maagkanker toeneemt.
  • Botontkalking. Eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met het calcium uit. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Zolang je voldoende calcium met de voeding binnenkrijgt zorgt zout eten niet voor problemen met je botten en gebit.

Minder zout werkt echt!

Nou, dat is nogal wat. Zout zit ook meestal ongemerkt in allerlei producten. Dus veel mensen hebben niet eens door dat ze zoveel zout binnenkrijgen. Door nu regelmatig op alle verpakkingen te kijken hebben wij ons zoutconsumptie de afgelopen weken drastisch verminderd. Het mooie is, dat dit ook al effect lijkt te hebben. Hans zijn bloeddruk was nu al een stuk lager. Jippie!

Anderen ervaren het ook!

Ook Kassa besteedde in deze maand aandacht aan teveel zout in het eten. In dit filmpje kun je zien dat een aantal gezinnen zich rotschrikken als hun zoutwaardes worden gemeten.

Even op een rijtje: hoeveel zout zit er in producten?

Wil je eens weten hoeveel zout je zelf nu per dag ongeveer binnenkrijgt? Doet eens de volgende test www.zouttest.nl. Vooral in kant en klare producten zitten enorme hoeveelheden zout. Ook als je erg van brood met kaas houdt, zit je al snel aan de maximale hoeveelheid die je per dag mag eten. En dan heb je nog niet eens snacks en avondeten meegeteld. Hieronder even wat voorbeelden van producten en het aantal gram zout wat erin zit.

Brood bevat 0,4 gram per snee brood. Eén plak kaas bevat 0,4 gram zout. Let op! Dit is samen dus al bijna 1 gram zout. Ik bak nu regelmatig zelf een brood zonder zout. Het is even wennen, maar na een paar dagen weet je niet beter. En elke dag vers brood, wie wil dat nu niet?

In kant-en-klaar maaltijden zit de het meeste zout. Ik maak daarom nooit iets uit een pakje. Zelf je saus maken is net zo makkelijk en veel lekkerder. Haal je wel eens pizza in de supermarkt? Dat is een zoutbom. Eén pizza is genoeg voor de totale hoeveelheid van 6 gram.

Ook op of in vlees zit vaak veel zout. Vooral gepaneerd of gekruid vlees. Zelfs als ik ongekruid gehakt eet, neem ik de biologische variant. Daar zit het minste zout in. Ook vleeswaren zijn een behoorlijke zoutbommen, alleen in rosbief naturel zit geen zout.

Andere producten die veel zout bevatten zijn: olijven, sardines, haring, paneermeel, tomatenketchup, bouillonblokjes en soepen.

Een hamburger eten kan ook best zonder teveel zout. Maak hem zelf!
Een hamburger eten kan ook best zonder teveel zout. Maak hem zelf!

Zout en sporten

Regelmatig hoor ik verhalen van atleten die aangeven dat zij tijdens het sporten zoveel zout verliezen dat ze minder presteren. Doormiddel van (sport)drank vullen zij hun zouttekorten aan. Maar is er nu echt sprake van een zout tekort bij deze mensen? Als ik alle informatie lees over de hoeveelheid zout die wij nodig hebben dan schijnt 1 gram zout per dag al voldoende te zijn om goed te kunnen functioneren. Moeten we dan bij het sporten toch extra zout nemen?

Volgens het voedingscentrum is aanvullen van zout echt niet nodig. Eén liter zweet bevat 1.200 mg natrium: dat komt neer op 3 gram zout. Gemiddeld raak je zo’n 500 ml vocht per dag kwijt door te zweten: dat komt dus neer op 1.5 gram zout. Als je intensief sport raak je wat meer vocht kwijt, maar dat verschilt per persoon en per inspanning. Stel dat jij als sporter op een dag anderhalve liter zweet, dan verlies je dus 4.5 gram zout. Als je kijkt hoeveel zout je per dag binnenkrijgt, dan is dat nog steeds ruim voldoende om goed te kunnen functioneren.

Wil je meer lezen over zout en sporten? Lees dan ook eens de volgende artikelen:

Menshealth, gevaarlijk om veel zout te eten.

Runners world, zout

Heftig? Maar hoe nu verder?

Ik was geschrokken, maar we moeten ook leven. Dus soms zijn er ook momenten dat ik alle informatie met een korreltje zout neem ;-). Af en toe moet je ook gewoon even lekker gek kunnen doen. Die BBQ met vrienden sla ik ook niet af en af en toe is het heerlijk om een keer met een lekker toastje op de bank een film te kijken.  Maar alles met mate, dan is er niets aan de hand. Wat vind jij hiervan?

Gebruikte bronnen: www.voedingscentrum.nl, Men’sHealth en runnersworld.

 

voedingscentrum zout

 

Bekijk ook eens dit boek:

Voedingscentrum – Alles over lekker eten met minder zout.

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie