Trots op mijn Nederlandse achternaam!

SteveRush_National_HC_champs2015Maryka Sennema woont sinds 2008 in Londen met haar Engelse man Jim. Ze is daar een paar weken geleden voor de derde keer op rij Nationaal kampioen “Hill Climbing”geworden. Daarvoor woonde ze in Nederland en deed aan triathlon. Ik ken Maryka uit die tijd. Natuurlijk was ik heel benieuwd hoe zij tot deze mooie prestatie is gekomen en hoe het verder met haar gaat.

Half Nederlands en altijd al fanatiek sporter

“Ik ben in Canada geboren van een Nederlandse vader en Engelse moeder. Als kind was ik altijd aan het sporten.  In 2005, als dertiger, was ik toe aan een nieuw avontuur en ben ik naar Nederland verhuisd.  Daar ontdekte ik triathlon en begon ik ook met wielrennen. In 2008 nam ik weer een grote stap en verhuisde ik naar mijn vriend (nu man) Jim in Engeland.  En inmiddels hebben we ook samen een  dochter  van 4,5 jaar. In Engeland heb ik me op het wielrennen gestort. Daarin vond ik een mooie uitlaatklep. Eigenlijk ben ik nu “bijna” een elite wielrenster.”

Family_pic

Veel te weinig in Nederland

“Als kind kreeg ik in Canada de Nederlandse achtergrond een beetje mee. We vierden elk jaar Sinterklaas, waarbij we  chocoladeletters van mijn oma kregen. Deze traditie geef ik nu door aan mijn eigen dochter.  De taal sprak ik alleen slecht. Mijn vader verhuisde zelf als kind naar Canada, waardoor hij de taal minder goed beheerste. De inburgeringcursus die ik in 2005 heb gevolgd in Nederland, heeft dat veranderd. Jammer genoeg kom ik nu niet vaak terug in Nederland. Ik spreek en schrijf het Nederlands nog wel, maar het wordt wel moeilijker. Eigenlijk zou ik liever vaker terug.”

EliteCycling_TT

Overstap van triathlon naar het wielrennen

Toen ik naar Engeland kwam heb ik een IRONMAN gedaan.  Dat was gaaf, maar triathlon is hier toch anders dan Nederland.  Zwembaden en atletiekbanen zijn veel duurder.  Daarnaast zijn er meer mensen en minder voorzieningen. Triatlonclubs zitten vaak vol.  Het fietsen daarentegen is gratis en ook erg leuk. Het platteland vind ik het leukste deel van Engeland. De hedgerows, de heuvelachtige kleine weggetjes, ouderwetse dorpjes en het fantastische landschap. Fietsen is een mooie sport. Als je eerst gewoon gaat fietsen, wordt je vast en zeker wielrenner. Bij mij werkte dat zo en daarnaar was ik helemaal gegrepen door de sport.”

EagleRoadClub_Crit

Drie keer Nationaal kampioen ‘hill climbing’

“Hill climbing is een speciaal Brits onderdeel, een kleine afdeling van het tijdrijden.  In het verleden (tot de jaren zestig ofzo) was wielrennen in Great Britain (GB) nog onwettig.  Echt wielrennen kon dus niet, maar het tijdrijden werd wel gedaan, omdat het vrij eenvoudig en discreet was. Deze hobby is nog steeds populair. Je hebt  2-minuten hillclimbs tot de 24 uur durende tijdritten.  Omdat GB niet echt bergachtig is, duren deze hillclimbs maar tussen de 2 tot 15 minuten met hellingen tussen de 5% tot 25%.  Ik ben het beste in Hillclimbs van 4 tot 10 minuten, met het liefst 10-15% gemiddeld.”

JohnOrbea_National_RR_Champs2015

Al 41, maar toch ‘bijna’prof

“De laatste tijd heb ik gemiddeld 1,5 tot 2 uur per dag getraind. Totaal maak ik dit jaar waarschijnlijk 700 trainingsuren en bijna 20,000 kilometers op de fiets.  Het lijkt er toch wel op dat prof ben. Haha! Dat kan ik eigenlijk niet meer ontkennen 😉  Ik ben blij dat ik nog niet hoef te werken, hierdoor heb ik veel uren om te training, terwijl mijn kind op school zit.  Ik grijp deze kans, omdat ik nu toch al 41 ben en waarschijnlijk niet veel langer als elite sportster door kan gaan. En het is leuk, zolang het in onze familie past.”

Nog meer kinderen en carrière

“Wij denken wel samen na over meer kinderen (moet we wel snel beslissen!) en een baan voor mij. Misschien wil ik toch liever een nieuwe carrière.  Iets met fietscoachen of als ZZP-er aan het werk, zodat ik meer flexibiliteit heb om van mijn kind(eren) en sporten te genieten.  Een balans tussen het werk en leven is toch belangrijk en dat wil ik niet opgeven.  Mijn dochter is ook al een fietser en ik zal het leuk vinden haar sportdromen te steunen en haar te helpen.  Dus de toekomst gaat minder over mijn sporten en meer over die van haar of van ons… Misschien ga ik wel een tandemfiets nog kopen!“

OtterMaryka_selfie

Op tourtocht in Nederland

“Als mijn docher een beetje ouder is, wil ik een Nederlandse fietstocht met z’n drieën maken.  Dat mis ik heel erg!  Echt rustige fietsen, kinderen en families die dat samen doen. Fietsen in GB lijkt soms meer  op overleven…  Ook mis ik wel het Nederlandse volk, de taal, de levenskwaliteit en het gewone poldermodel cultuur. Engeland vind ik ook meestal fijn, maar ik blijf toch altijd een buitenstaander, ondanks dat mijn moedertaal Engels is.  Vreemd genoeg was ik veel meer “thuis” toen ik in Nederland woonde!  Ik ben daarom heel trots op mijn achternaam en mijn Nederlandse levenservaring.”

Maryka, bedankt dat je tijd hebt genomen om mijn vragen te beantwoorden. Zelfs in het Nederlands (met een beetje redigeren van mij…) is dat goed gelukt ;-). En natuurlijk heel erg gefeliciteerd met je super prestatie. Ik wens je nog heel veel mooie sportieve jaren toe!

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie