Je bent nooit te oud om een goede triatleet te worden.

Rahel Bellinga is (slechts ;-)) 47 jaar oud en vorig jaar voor het eerst Nederlands Kampioen geworden op de halve triathlon. Echt ongelofelijk knap. Dit jaar gaat ze voor de prolongatie van die titel. Ik ken Rahel nog uit de tijd dat we allebei net aan triathlon deden. Ik vond haar altijd een fietsbeest. En, dat is ze nog steeds! Ik mag Rahel een paar vragen stellen.

 

rahel bellinga

 

Wat is de reden dat je met triathlon bent begonnen?

“Ik verhuisde samen met mijn vriend Willem 12 jaar geleden naar Soest vanuit Arnhem. Ik deed daarvoor aan tennis en basketbal, maar in Soest waren de mensen die aan die sporten deden veel jonger dan ik. Dat was natuurlijk ook niet zo gek, want ik was toen 35 jaar. Bij de triathlonclub De Schieter vond ik wel leeftijdsgenoten. Ik ontdekte dat ik het leuk vond en er ook nog aanleg voor had om een duursport te doen. Nou ja, de eerste wedstrijd nog niet hoor. Dat was een Duatlon in Soesterberg. Ik had echt letterlijk overal kramp tijdens mijn wedstrijd. Maar gaaf vond ik het wel.”

 

Je bent inmiddels 47 jaar en vorig jaar nog Nederlands Kampioen halve triathlon geworden. Hoe doe je dat?

“Tja, dat is een lastige vraag. Ik denk gewoon doorzetten, plezier houden en er veel voor over hebben. Het ging niet altijd van een leien dakje. In 2008/2009 ben ik zo’n 1,5 jaar overtraind geweest. Dat was echt lastig. Het trainen voor de triathlon is een leerproces geweest. Ik voelde me al een tijdje niet zo fit en het trainen ging niet lekker. Ik had het er over met mijn coach, die ik destijds had, maar een maand rust bracht geen verbetering. Ik had geen referentie van wat goed was en wat niet. Je kunt het in een boekje lezen, maar iedereen is anders. En mijn coach zag het helaas niet helemaal goed. Ik ben niet iemand die snel opgeeft wanneer ik wat vermoeid ben en zin heb ik eigenlijk ook altijd wel. Zelfs in die periode. Dus ik heb moeten leren dat ik naar mijn lijf en gevoel moet luisteren. Ik heb nu een nieuwe coach (Rob Veer) en we overleggen veel samen. Ook weet ik inmiddels dat ik na een periode van veel wedstrijden echt een tijdje gas terug moet nemen. Dus ik ga niet meer op fietsvakantie in mijn rustperiode, zoals ik toen deed. Dat was echt niet slim.”

rahel bellinga

 

Hoe combineer je een voltijd baan met het trainen voor hele triathlons?

“Ik train nu tussen de 15 tot 20 uur per week naast een meer dan voltijd baan. Ook wil mijn vriend mij natuurlijk nog graag eens zien. Ik moet dus echt goed kijken hoe ik dat allemaal gepland krijg. Dat is niet altijd gemakkelijk. Veel voor en na het werk sporten en natuurlijk de weekenden. Op mijn werk vinden ze het goed als ik af en toe wat later begin, dus dat is fijn. Ik heb namelijk wel mijn slaap nodig, dus te vroeg opstaan werkt niet bij mij, dat heb ik inmiddels geleerd.”

 

Wat doe je met je voeding als je zoveel traint en werkt?

“Ik let wel op mijn voeding, maar ik ben geen sportneuroot daarin. Ik eet gezond, zorg dat ik bij mijn lange trainingen genoeg bananen en brood meeneem. Teveel van die zoete sportvoeding lijkt me ongezond, dus dat gebruik ik alleen bij mijn wedstrijden. En verder neem ik veel kwark, vooral Skyr waar meer eiwit in zit. Ook ben ik tegenwoordig beter gaan ontbijten. Ik eet nu twee keer zoveel als vroeger bij mijn ontbijt. Dan houd ik de dag beter vol.”  

 

Ik heb al eens van je gehoord dat je geen hele triathlons meer wilt doen, maar 10 april sta je toch weer aan de start bij de Ironman Zuid Afrika. Wanneer stop je echt met hele triathlons ;-)?

“Ja, dat heb ik al vaker gezegd inderdaad. Ik vind eigenlijk een halve triathlon leuker dan een hele triathlon. Helemaal die enorm lange trainingen, zoals ik deze winter weer moest doen voor deze wedstrijd, vind ik enorm zwaar. Ook kan het bij een hele triathlon zo maar gebeuren dat je toch ineens, na 20 kilometer hardlopen, de man met de hamer tegenkomt. Ook al heb je alles volgens het boekje gedaan. Dan sta je daar. Zo zuur! Ik wil heel graag nog eens een top 10 positionering halen bij een Ironman. Tot nu toe heb ik nog steeds niet die perfecte race gehad. Dus wie weet lukt dat deze keer ;-)”

 

Wat ga je na Ironman Zuid Afrika doen? Heb je dan ook nog doelen?

“Ik wil natuurlijk heel graag mijn titel op de halve triathlon prolongeren, dus dat is daarna mijn doel. Ook sta ik ingeschreven voor de halve Ironman in Staffordshire UK. En afhankelijk van hoe het gaat in Zuid-Afrika bepaal ik of ik toch nog een hele triathlon ga doen in augustus of september. Verder ga ik weer starten in de eredivisie triathlon met mijn team van Tri Fa. Dat is niet mijn hoofddoel, maar ik vind de eredivisie een heel leuk initiatief.”

tri-fa eredivisie team

 

Ik was bij je thuis en zag daar een foto van jou waar je in een prachtig retro triathlonpakje staat. Dat herinner ik me nog goed, want zo heb ik je leren kennen, iets meer dan 10 jaar geleden. Echt grappig. Hoe is het nu met het pakje?

“Haha grappig dat je daarover begint. Het pakje kreeg ik op mijn 20e van mijn moeder, omdat we met school op fietskamp naar de Zuid-Frankrijk gingen en ik met de judoclub een triathlon ging doen. Dus het is een pakje van het eerste uur en eentje met nog een echte zeem:-) Hij is dus al 27 jaar oud. O jee, zeg!! Maar hij past nog steeds, kijk maar…”

 

IMG_3700

Wat zijn jouw tips voor andere 40+-ers die een triathlon willen doen?

  • “Je bent nooit te oud om te beginnen, dus gewoon doen!
  • Ga bij een club voor het triathlongevoel, de gezelligheid en je krijgt er heel veel tips en tricks.
  • Er is altijd wat te verbeteren, dus geef niet zomaar op. Ik ben bijvoorbeeld geen goede zwemmer, maar ik blijf proberen mij daarop te verbeteren. Eens gaat dat wat opleveren!”


Bedankt Rahel voor je verhaal en heel veel succes in Zuid-Afrika. Die top 10 klassering gaat je vast en zeker een keer lukken! Wil je Rahel live volgen die dag? Kijk dan hier.

2 Reacties op Je bent nooit te oud om een goede triatleet te worden.

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie