Ik start een Yogaschool!

Jolien de KleinDat is wat Jolien de Klein gaat doen. Zij gaat morgen naar Kathmandu in Nepal om in 10 weken tijd een Yoga opleiding te doen. Dit is een droom die ze al langere tijd heeft. Ze gaat dit nu gewoon echt doen! Ik ken Jolien al lange tijd uit de triathlonwereld. Toen ik dit hoorde, wilde ik hier natuurlijk meer over weten.

Hoe ben je erbij gekomen om een Yoga opleiding te doen?

“Yoga spreekt mij al lange tijd aan. Yoga gaat over bewegen, kracht, uithouding, maar ook voeding en je mindset zijn belangrijk. Het is een levensstijl. Als sporter spreekt mij dit aan. Maar ook zijn grenzen in Yoga een belangrijk onderwerp waaraan gewerkt wordt. Dat is met name het punt waar ik aan wil werken. Ik ga af en toe over mijn grenzen heen en ik weet  dit pas als het te laat is. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook weer bij de Duatlon in Weert op 24 oktober. Hierdoor lukte het mij niet om de wedstrijd te finishen. Dat is heel vervelend en enorm teleurstellend. Waar het precies in zit vind ik heel erg lastig. Ik wil deze opleiding doen om sterker, stabieler en flexibeler te worden.”

Deze droom heb je al een tijdje. Waarom heb je niet eerder je droom gevolgd?

“Het lijkt wel of de dingen nu samenkomen. Mijn baan bij de fietsenwinkel waar ik werkte hield op. Mijn tijdelijke contract werd niet verlengd. Het triathlonseizoen is nu ten einde, dus even minder of anders sporten is niet erg. Juist wel even goed. Tenslotte heb ik inspiratie gekregen van twee bekendheden. De eerste is Shane Gould, een Australische zwemster die in 1972 medailles won op de Olympische spelen. Zij heeft een boek geschreven “tumble turns” ofwel keerpunten. Het slaat alleen niet op het keerpunt bij het zwemmen, maar op het keerpunt in haar leven. Het sprak mij zo aan hoe zij voor een heel ander leven heeft gekozen. Ze had de beste Australische zwemster ooit kunnen worden, maar zij koos anders. De tweede is Sakyong Mipham (Sakyong  betekent ‘earthprotector’), de schrijver van Running Buddha. Naar zijn boek heb ik mijn website vernoemd. Dit is een boeddhistische monnik die in de USA woont. Hij schrijft over de vergelijking tussen Boeddhisme en hardlopen. En die vergelijking is er zeker volgens hem. Hij is vorig jaar in Nederland geweest en toen heb ik hem ontmoet. Hij riep mensen op om in te gaan op de dromen die je hebt. Dat vond ik heel mooi!”

Jolien in actie

 

Wat is de reden dat je naar Nepal gaat?

“In Nederland kun je alleen opleidingen doen die over een langere tijd verspreid zijn. Er bestaan geen ‘stoomcursussen’ zoals de opleiding die ik in Nepal ga volgen. Daarnaast heb ik zulke mooie herinneringen aan Nepal. Ik ben hier met mijn vriend Ferdinand in 2013 geweest om de Annapurna trek te lopen. Toen ik op de 5416 meter hoge pas stond en de 8000 meter hoge bergen kon zien was ik verkocht. Dat was zo onbeschrijfelijk mooi, ik wilde graag terug naar dat land.”

Waarom ook meteen een Yogaschool?

“Als je les geeft blijf je zelf ook leren. Samen ga je op zoek naar grenzen, stabiliteit en kracht. Je leert heel veel van je leerlingen. Verder zie ik zoveel sportieve ZZP-ers die mooie dingen doen en mooie verhalen hebben. Het is mijn droom om een ruimte te hebben waar ik Yogales kan geven, maar waar ook deze sportieve ZZP-ers een ruimte kunnen huren. Ook kunnen hier workshops of lezingen gegeven worden. Een soort centrum voor het promoten en stimuleren van een gezonde leefstijl.”

Dank je wel Jolien voor je verhaal! Heel veel succes in Nepal en ik ben heel benieuwd hoe het daar is. Wil je Jolien haar verhalen in Nepal volgen? Kijk dan hier voor haar website.

 

running buddha

Sakyoun Mipham

Running Buddha

 

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie