Van tv serie naar Rio 2016

Roeien vier zonder: Mechiel Versluis: Amsterdam - -

Ik ben heel trots op mijn “kleine neefje” Mechiel Versluis, die op weg is naar zijn tweede Olympische Spelen. In 2006 is Mechiel begonnen met roeien. Hij was uitgekozen uit veel aanmeldingen om in de tv serie ‘De acht’ mee te doen.  In ‘De acht’ werden 8 studenten gecoacht door 3 toproeiers en uitgedaagd om samen een topprestatie neer te zetten als eerstejaars roeiers. En dat is gelukt. Hun eerstejaars record staat tot op de dag van vandaag nog steeds. Ik was heel benieuwd hoe het nu met hem gaat en hoe zijn leven er nu uitziet op weg naar Rio.

Wanneer weet je zeker dat je naar Rio mag?

“Begin september heeft de Holland acht zich gekwalificeerd bij het WK Roeien in het Franse Aiguebelette. Ik deed mee in de boot en we werden 3e in de finale. Dat was voldoende om de Holland acht te kwalificeren voor Rio. Dit betekent echter nog niet dat ikzelf zeker ben om daar te starten. Dat beslist de coach, ergens in maart 2016, op basis van mijn prestaties, techniek en teammentaliteit. Er zijn nog 18 andere jongens die ook graag willen starten. Er zijn 14 plekken op de Olympische Spelen. Ook starten er nog een 2 en 4 mans boot. Maar het liefst start ik in de Holland acht. Dat is de prioriteits boot. De komende tijd staat bij mij alles in het teken om daar naar toe te kunnen.“

WC2013_SC130831_K006231

Wat moet je allemaal doen om daar te komen?

“Heel veel trainen. We trainen op dit moment zes keer per week 2 x 1,5 uur per dag. Verder ben je tussendoor bezig met het afstellen van het materiaal, het verzorgen van je eigen lijf en goed eten. Het is een levensstijl en je moet er veel voor over hebben en veel voor laten. Alle andere zaken staan bij mij nu even op een lager pitje. Zelfs de liefde. Ik heb daar nu echt minder tijd voor. Al ben ik wel aan het daten, maar dit zet je toch niet in je blog toch? 😉 “

Doe je verder nog iets naast het sporten?

“Ja, ik ben dit jaar begonnen met een master in coaching aan het Johan Cruijff Institute in Amsterdam. Ik heb afgelopen jaren af en toe ook al eens wat roeiers gecoacht. Dat vond ik erg leuk. Ik wil daar graag nog meer over leren. En daarnaast is het ook wel fijn om naast het roeien even wat anders te doen en andere mensen te zien.“

Mechiel Versluis

Denk je ook al na over stoppen na Rio?

“Die vraag krijg ik vaker. Ik denk daar wel over na, maar ik laat het afhangen van hoe het allemaal loopt dit jaar. Bij de Olympische Spelen in Londen werd de boot waar ik in meedeed 5e. Ik was een van de jongste roeiers die meedeed. Nu heb ik veel meer ervaring en ik wil heel graag een keer een medaille halen. Als dat lukt en ik heb genoeg voldoening, dan stop ik er misschien mee. Dat zal wel wennen worden, maar wellicht kan ik dan meer met coachen gaan doen. Dat lijkt mij ook heel leuk.”

Je bent ook echt super breed geworden. Hoe komt dat?

“Haha, ja dat klopt. We doen heel veel krachttraining. Ik ben geloof ik nu wel 99 kilo. Op het WK woog ik nog 92 kilo. Ik gebruik nu een supplement (creatine) waar je vocht van vasthoudt. Maar dat zorgt er wel voor dat ik beter kan presteren. En wees niet bang, het is geen doping. Ik word regelmatig gecheckt. Twee weken geleden werd ik nog uit mijn bed gehaald om 7 uur in de ochtend. En vorige week hebben we nog een presentatie gehad van de doping autoriteit.”

foto Katie Steenman
foto Katie Steenman

Heb je nog tips voor jongeren die ook toproeier willen worden?

“Je moet bereid zijn om heel veel uren te maken om een betere roeier te worden. Daarnaast moet je een goede mentaliteit hebben, want je moet goede keuzes kunnen maken. Je moet echt dingen kunnen laten. En natuurlijk is een beetje talent ook wel fijn.”

Dank je wel Mechiel! En ik wens je de komende maanden heel veel succes met de voorbereidingen van je weg naar Rio. Nu ik je zo heb gehoord, weet ik zeker dat je het gaat halen!

Geef een reactie

There are hundreds of languages around the world, but a smile speaks them all.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie